O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Piranska sol je prejela zaščiteno geografsko označbo v EU

Evropska komisija je odobrila vnos štirih novih kakovostnih kmetijskih izdelkov v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb. Med njimi sta tudi dva slovenska izdelka: Piranska sol in prekmurska šunka.Piranska sol je enaindvajseti proizvod iz Slovenije z označbo kakovosti na ravni EU.

Projekt zaščite označbe porekla "PIRANSKA SOL" se je začel leta 2001 s pripravo specifikacije, ki je zajemala dokazila o tradicionalnih postopkih priprave in kakovostne zahteve, ki jih Piranska sol mora zagotavljati. Soline Pridelava soli d.o.o. so 6.4.2005 prestale postopek prvega certificiranja s strani Bureau Veritas, ter s tem pridobile certifikat o izpolnjevanju zahtev specifikacije za Piransko sol z zaščiteno označbo porekla (ZOP). Kontrolno presojo Bureau Veritas se izvaja vsako leto, na vsake tri leta pa ob uspešno prestani presoji izda nov certifikat.

Septembra 2012 je bil Ministrstvu za kmetijstvo in okolje posredovan Enotni dokument Uredbe Sveta (ES) št. 510/2006 o zaščiti geografskih označb in označb porekla za kmetijske proizvode in živila "Piranska sol". 

V Uradnem listu Evropske unije je 30.4.2014 izšla Izvedbena uredba komisije (EU) št.436/2014 z dne 23.aprila 2014 o vpisu imena v register zaščitenih označb porekla in zaščitenih geografskih označb (Piranska sol ZOP). S slednjo se je Piranski soli na nivoju Evropske unije priznala in zaščitila posebnost tradicionalne pridelave ter kakovostne zahteve. Z nazivom Piranska sol se lahko deklarirajo le predpakirani izdelki pridelani in pakirani na Sečoveljskih ali Strunjanskih solinah, po nadziranih tradicionalnih metodah značilnih za Piranske soline.

Podelitev zaščite označbe porekla za Piransko sol dviga prepoznavnost Krajinskega parka Sečoveljske soline in našega podjetja Soline Pridelava soli d.o.o. tako na evropskem kot svetovnem trgu.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios