O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Obiskovalci KPSS, ki to niso!

Kot v vsakem zaščitenem območju, smo tudi v Krajinskem parku Sečoveljske soline določili pravila obnašanja, ki obiskovalcem natančno predpisujejo, kaj smejo in česa ne smejo početi. Nekateri so strožji režim dobro sprejeli in ga upoštevajo, drugim pa predstavlja precejšen trn v peti. Nikakor pa ne moremo razumeti vandalizma v centru za obiskovalce in neodgovornega obnašanja staršev do svojih otrok ob obisku parka.

Predvsem domačini so bili navajeni, da je bilo v preteklosti območje solin dostopno ob vseh urah, da se je bilo tam mogoče prosto sprehajati kjerkoli, pasje prijatelje spustiti s povodcev, kopati se in mazati s solinskim blatom, nabirati zaščitene cvetlice in užitne slanuše, da o divjanju z vodnimi skuterji po kanalih sploh ne izgubljamo besed. Danes takšne svobode nimajo več. Medtem ko se eni počutijo skorajda oropani delčka obale, ki so ga od nekdaj pojmovali za svojega, drugim urejen način upravljanja s tem prostorom povsem ustreza.
Na območju KPSS smo čedalje bolj začudeni in zgroženi predvsem zaradi domačih gostov, ki so povečini iz celine. Nič jim ni več sveto, še več, svojih otrok preprosto ne obvladajo in bi bilo zanje najbolje, če se tovrstnih obiskov zavarovanih območij sploh ne bi udeleževali. Slovenci se pač ne znamo primerno obnašati kot turisti ali kot obiskovalci nekega zavarovanega območja. Enostavno povedano, če ne dobiš ustreznega parkirnega prostora pred slaščičarno Mignon v Portorožu pač prideš "zapravit" svoj čas v KPSS.
V parku poleg strokovnega dela opravimo tudi veliko vodenih ogledov, številni obiskovalci pa se v soline napotijo samostojno. Njihovo število narašča vse od leta 2002, kar še ne pomeni, da si v parku želimo množičnega turizma. Večje število obiskovalcev prinaša tudi večje težave. Povzročajo jih predvsem tisti, ki ne upoštevajo navodil receptorja in smernic, zapisanih v zgibanki, ki jo prejmejo ob vstopu v park.
Da posameznim obiskovalcem nič več ni sveto pričajo nedavni dogodki, ko se je po robu nadvse drage makete sprehajal otrok. Tja so ga postavili starši. Kaj se dogaja v človeški glavi, da predstavlja silikonska zaščita tipkovnice infomata izziv za njeno "puljenje" iz ležišča? So klopi v parku res primeren predpražnik za čiščenje blatnih čevljev? Morda pa obiskovalci in njihovi otroci (predvidevamo, da še ne znajo brati) premalo resno jemljejo napis v Centru za obiskovalce, ki jih opozarja na video nadzor! Ko bodo na vrsti prvi odškodninski zahtevki bo pa spet ogenj v strehi...KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios