O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

NICOLÒ GIRALDI - PEŠ PO ISTRI OB 150. OBLETNICI POPOTOVANJA CHARLESA YRIARTEJA

V četrtek, 4. maja smo se v Casermi v KPSS srečali z novinarjem in publicistom Nicolòm Giraldijem, ki nam je povedal, kako bo peš prepotoval Istro ob 150. obletnici popotovanja Charlesa Yriarteja.

V petek, 5. maja, se je novinar srečal z učenci  OŠ “Vincenzo e Diego de Castro” Piran (enota Sečovlje), ki so ga peš pospremili na njegovi poti od šole proti meji. 

 

Za Nicolò Giraldija tako potovanje ni prvo. V letu 2014 je prehodil pot iz Londona do Trsta v spomin na prvo svetovno vojno, tokrat pa se je odpravil iz Milj pri Trstu na pot po sledeh  francoskega kronista Charlesa Yriarte, ki je prehodil zahodni Jadran konec 19. stoletja.

Nicolojeva pot ne bo dolgočasna, saj se bo novinar na 350 kilometrov dolgi poti srečal z več prebivalci krajev, opravil bo intervjuje, snemal video posnetke..  Iz Milj njegova pot poteka do Kopra, Sečoveljskih solin, nadaljuje se do Buj,  Vižinade, Pazina, Tinjana, Poreča, Rovinja, Vodnjana, Pule, kanala Raša, Labina, Plomina; tu se bo vkrcal proti otoku Cres in svojo pot zaključil na Malem Lošinju.  

Namen potovanja je osveščanje o tragičnih dogodkih v Istri in širši okoli v 20. stoletju, hkrati pa opozarjanje na pasti globalizacije, ki uničuje pristnost medosebnih odnosov,  obrt, trgovino, vse z namenom velikih zaslužkov in nadzora. Novinar opozarja tudi na posledice divjega podjetništva, ki uničuje določena območja Istre. Zanimivo potovanje po čarobnem območju, ki kljub socialni krizi v zadnjem obdobju, poskuša ostati edinstveno, bo novinar zaključil konec maja.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios