O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Labod grbec iz Sečoveljskih solin pozitiven na test aviarne influnce

Včeraj je Nacionalni veterinarski inštitut (NVI) potrdil pozitivni rezultat preiskav na aviarno influenco pri poginjenem labodu grbcu, ki smo ga 19.1.2017 našli na desnem bregu reke Dragonje na Fontaniggeah. Preiskave za določitev patogenosti še potekajo.

Ker se je bolezen pojavila na novi lokaciji, je Državno središče za nadzor bolezni sprejelo sklep, da se na območju območnega urada Koper izvajajo enaki ukrepi kot na območjih Maribora, Ptuja, Murske Sobote, Celja in Novega mesta. Perutnino in ptice v ujetništvu je potrebno zadržati v zaprtih prostorih oziroma na način, da se prepreči stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi. Zaradi dobrobiti se lahko vodni perutnini omogočiti dostop do vode, vendar je treba preprečiti stik s prostoživečimi pticami, predvsem vodnimi.
Imetnike perutnine ponovno opozarjajo, da predstavlja največje tveganje za prenos ptičje gripe na perutnino in ptice v ujetništvu neposreden stik z okuženo živaljo in z virusi kontaminirana krma in voda. Prenos je možen tudi z obutvijo, obleko in opremo, ki je prišla v stik z okuženim materialom (poginjene ptice, izločki prostoživečih ptic, …).
VSEM obiskovalcem parka, predvsem na območju Fontanigge, kjer je bil najden labod svetujemo, da se ne dotikajo morebitnih novih kadavrov ptic in da ob morebitni najdbi mrtve ptice takoj obvestijo naravovarstveno nadzorno službo KPSS.
Posebej previdni naj bodo sprehajalci psov. Le-ti morajo itak biti na povodcu.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios