O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Ali bodo Ulcinjske soline v Črni gori izginile za vedno?

Kot strela z jasnega je tudi do nas prispela novica o zapiranju Ulcinjskih solin in o načrtih črnogorske vlade po preureditvi tega izjemnega in mednarodno pomembnega mokrišča.

Solana Bajo Sekulic Ulcinj Crna Gora
Soline in podjetje Bajo Sekulić, ki jih upravlja, so že dalj časa v stečaju, leta 2008 pa je skupščina Črne gore sprejela prostorski plan o zazidavi tega mokrišča. Tako so splavali po vodi vsi načrti o prenovi solin, naravoslovnem turizmu in še kateri sonaravni dejavnosti v tem prostoru. Lokalno prebivalstvo tej odločitvi nasprotuje in se sprašuje ali bodo soline po 77 letih resnično prenehale delovati. Pred leti smo Ulcinjske soline obiskali tudi mi, obljubili smo jim pomoč, uprava solin je obisk vrnila že leto kasneje. Leta 2006 nas je obiskala tudi delegacija črnogorskih ornitologov. Toda, kot zgleda, ima sedanji večinski lastnik solin Veselin Barović (Eurofond) drugačne načrte. Za pičlih 800.000 evrov je kupil zazidalno zemljišče solin, ki bi mu lahko prineslo tudi do 1.5 milijarde evrov izkupička. Črna gora je na nogah, saj verjamejo da gre za povsem nečedne posle kapitala sumljivega izvora.
Naravovarstveniki ne stojijo križem rok in po spletu je že zaokrožila spletna peticija. Na naslovu: http://www.ipetitions.com/petition/protection-of-ulcinj-salina-eng/ jo lahko podpišete tudi Vi!KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios