O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

24. maj - Evropski dan parkov

V Evropi že od leta 1999 vsakega 24. maja obeležujemo evropski dan parkov. Ta dan združuje parke in zavarovana območja po vsej Evropi v skupni misli približati ljudem naravo in jih ozaveščati o pomembnosti ohranjanja naravnih lepot v zavarovanih območjih ter skrbi za njihovo trajnostno upravljanje.

Z evropskim dnevom parkov želimo poudariti pomen naravnih lepot, ohranjenih v naravnih parkih, kot tudi pomen ohranjanja in trajnostnega upravljanja teh območij. Letos je ta dan posvečen kulturni dediščini - z njim želimo povezati ljudi z njihovo deželo, naravno dediščino ter s kulturno identiteto.

V Sloveniji je po podatkih Agencije RS za okolje zavarovanih 269.475 hektarov oz. 13,3 odstotka površine. Imamo en narodni park, tri regijske parke, 44 krajinskih parkov, en strogi naravni rezervat, 54 naravnih rezervatov in 1276 naravnih spomenikov. Občina Ankaran v letu 2018 vodi postopek ustanavljanja novega parka: Krajinskega parka Debeli rtič.

SKUPNOST NARAVNIH PARKOV SLOVENIJE
Slovenije se že dolgo drži sloves čiste in lepe države. Zelene države. V letu 2016, je ameriška univerza Yale Slovenijo omenila kot peto najbolj zeleno državo na svetu. A ta pridevnik zelena je lahko tudi varljiv. Lahko bi denimo pomenil le to, da je neka država redko poseljena ali pa kmetijsko zelo intenzivna. Kar pa za Slovenijo nikakor ne velja. Slovenija je namreč država z izjemno biotsko raznovrstnostjo in krajinsko pestrostjo.

Skupnost parkov je nastala leta 2011 in danes združuje dvanajst upravljavcev zavarovanih območij. Povezuje nas skupni interes ohranjanja narave, zagotavljanja ravnovesja med učinkovitim varovanjem narave, kulturnega izročila in na drugi strani različnih dejavnosti znotraj zavarovanih območij. Zavarovana območja oziroma parki, tudi rezervati, pa niso območja, kjer bi bil človeku vstop popolnoma prepovedan. To so le območja, kjer je potreben tehten in temeljit premislek ob vsakršni človekovi dejavnosti, tudi turizmu.
Več na strani https://www.naravniparkislovenije.si/sloKPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios