O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

2. februar, svetovni dan mokrišč

»Mokrišča – danes, jutri in pojutrišnjem?« V Sloveniji vsako leto obeležujemo 2. februar, svetovni dan mokrišč.


Na ta dan je bila leta 1971 v iranskem mestu Ramsar sprejeta Konvencija o mokriščih, imenovana tudi Ramsarska konvencija. Mokrišča - stoječe in tekoče vode, slane in sladke, naravnega ali umetnega nastanka, mlake, ribniki, jezera, reke, obalno morje, soline…. Nekatera občudovana, posebno če je na sredi otoček s cerkvico ali jih obdaja peščena plaža s sončniki, druga cenjena, posebno če se v njih goji ribe in to prinaša zaslužek, večina mokrišč pa zaničevanih in obteženih s predsodki iz preteklosti. Močvirja so bila pogosto razumljena kot nekoristna zemlja, leglo bolezni in golazni. Prav zato so jih ljudje zavestno uničevali. V nekaterih evropskih državah so v zadnjem stoletju uničili do 2/3 mokrišč in tudi pri nas v tem nismo bili izjema. V času po drugi svetovni vojni je bilo v Sloveniji predrugačenih okoli 200.000 ha mokrišč. Ali ni torej prišel čas, da na mokrišča pogledamo drugače?

Mokrišča so pomemben sestavni del vodnega sistema in tisto življenjsko okolje na Zemlji, ki nudi dom največjemu številu rastlinskih in živalskih vrst, tudi takšnih, ki drugje kot v mokriščih ne morejo preživeti. Zavedanje o pomembnosti ohranjanja in trajnostne rabe mokrišč mora postati sestavni del delovanja tako vladnih kot tudi nevladnih institucij.

Slovenija je leta 1993 Sečoveljske soline uvrstila na seznam mokrišč mednarodnega pomena (t.i. Ramsarske lokalitete); soline so mednarodno priznano mokrišče tako zaradi naravnih vrednot, kot tudi zaradi kulturne vrednosti. Leta 1989 so bile skupaj s polotokom Seča z občinskim odlokom zavarovane kot krajinski park, od leta 2001 pa je to območje zavarovano z uredbo kot Krajinski park Sečoveljske soline.

V Krajinskem parku Sečoveljske soline bomo letošnji dan mokrišč obeležili s projekcijami filmov o mokriščih, še posebej o solinah. Brezplačne projekcije filmov bodo v dvorani Multimedijskega centra na Leri v petek 2.2. in v soboto 3.2. in sicer:

● ob 10h: Dragonja (M.Ciglič, A.Sovinc)

● ob 12h: Sol se dela pozimi (J.Strle)

● ob 14h: Grenka sol (Kavčič)

Vabljeni k ogledu!Osebje Krajinskega parka Sečoveljske solineKPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios