O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

1. Mednarodno srečanje raziskovalcev na Sečoveljskih solinah

V petek, 5. Oktobra 2012, so Sečoveljske soline postale prizorišče znanstvenega srečanja z naslovom »Sečoveljske soline kot znanstveno raziskovalni in izobraževalni bazen«. Glavni namen srečanja je bil predstaviti soline in podobna okolja iz karseda različnih strokovnih pogledov.

Več kot 60  strokovnjakov iz Slovenije, Hrvaške in Italije je prispevalo svoja odkritja in spoznanja o stoterih vidikih raziskovanja solin in podobnih življenjskih okolij. Biologi, mikrobiologi, kemiki, geologi, geografi, balneologi, strokovnjaki s področja trajnostnega turizma in drugi so predstavili svoje delo, izmenjali izkušnje in načrtovali možna bodoča sodelovanja. Slušatelji, ki so napolnili multimedijsko dvorano v solinah so se imeli priliko seznaniti se z novimi odkritji in zanimivostmi iz različnih področij. Izkazalo se je, da so soline veliko več kot samo izjemna lokaliteta za ornitologe in botanike, ampak pomemben znanstvenoraziskovalni in izobraževalni bazen za veliko množico raziskovalcev številnih strok. 
Srečanje, ki je potekalo od jutranjih ur vse do sončnega zatona je v celoti zadovoljilo vsa pričakovanja organizatorjev. Ne nazadnje so se udeleženci dogovorili, da bi bilo smiselno, da bi postalo srečanje redno, vsaj na vsake dve leti. 
Do znanstvenega srečanja ne bi prišlo, če ga ne bi finančno podprli Agencija za Raziskovanje Republike Slovenije in Mednarodna komisija za UNESCO. Obenem je bilo pri organizaciji srečanja ključno izjemno sodelovanje med Morsko biološko postajo nacionalnega inštituta za biologijo in podjetjem SOLINE Pridelava soli d.o.o ter Krajinskim parkom Sečoveljske soline. Povzetke spoznanj in dosežkov so udeleženci objavili v zajetnem zborniku.


Organizacijski odbor,

Lovrenc Lipej,
Nives Kovač,
Neli GlavašKPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios