O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Zanimivi gnezdilci in skrivnostni kadaver močvirske uharice v KPSS

Letošnji gnezditveni sezoni ptic v KPSS, pa tudi drugod, vreme vsekakor ni naklonjeno. Obilne padavine z nevihtami so razlog za propad številnih legel. Svoje pa prispevajo tudi plenilci.

Čeprav se gnezitvena sezona še ni končala, pravzaprav se še začela ni popolnoma, pa prvi rezultati kažejo, da se je število gnezdečih parov nekaterih vrst v primerjavi s preteklimi sezonami zmanjšalo, ali pa so zasedle povsem nova gnezdišča. Vzroke gre iskati predvsem v višjih vodah zaradi obilnih padavin, kot tudi zaradi plenjenja kune belice, lisice, sivih vran ter srak. Če je kopenske plenilce (kuna, lisica) mogoče omejiti s primernim vodnim režimom, pa je plenjenje jajc s strani vran in srak težko povsem preprečiti. Da bi ugotovili kdaj in kako do plenjenja prihaja, smo na gnezdišča navadnih čiger namestili nadzorne lovke kamere, ki beležijo dogajanje na gnezdišču. Posnetki nam bodo v pomoč pri razumevanju dogajanja na gnezdiščih naših ptic.

Da pa ni vse tako črno na prvi pogled, pričajo podatki o letošnjih zanimivih gnezdečeih osebkih. Na območju LIFE gnezdi sabljarka z oznako SLCP, ki sje bila kot mladič obročkana lani v kanalu Pichetto. Poleg sabljarke na istem območju gnezdita še navadna čigra z oznako SEP, obročkana je bila v letu 2011 v Škocjanskem zatoku kot mladič. Prav tako je bil najverjetneje tam obročkan tudi rdečenogi martinec s slovenskim kovinskim obročkom. Kodo na obročku nam je uspelo prebrati iz številnih fotografij. Podatek smo posredovali PMS, podatke o obročkovalcu pa še čakamo. 
Spet se je med gnezdilce vrnil tudi rečni galeb. Par teh ptic gnezdi skupaj s čigrami na poraščenem otočku območja Life. 
Povsem nepričakovano smo na makadamski cesti ob kanalu Grande našli še kadaver močvirske uharice. Kadaver je brez glave, kar kaže na enega od kopenskih plenilcev. Ostanke uharice smo shranili in jih bodo kmalu prišli iskat sodelavci Prirodoslovnega muzeja Slovenije, saj gre za dragocen muzejski material.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios