O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Zanimiva najdba navadne čigre

Včeraj smo v družbi B. Mozetiča iz NRŠZ in njegovega sina Urha pregledovali gnezdišča čiger, polojnikov in sabljark na območju Fontanigge v Sečoveljskih solinah. Na vsem znanem gnezdišču navadnih čiger med kanaloma Curto in Pichetto smo na nasipu med 30 legli navadnih čiger našli tudi skubišče.

Plen je bila navadna čigra, ki je imela na nogi aluminijast obroček z oznako E9063. Bil je seveda slovenski obroček, precej zdelan že, majhna serijska številka pa je napovedovala precej zanimivo najdbo. In res. Ko smo preverili številko obročka v naši podatkovni bazi, smo ugotovili, da je navadno čigro 7.6.2003 na Sečoveljskih solinah, kot mladiča obročkal Igor Brajnik. Torej je bila ptica v 16 koledarskem letu. Je morda njena starost botrovala izbiri plenilca? Zadnje dve leti so čigre poleg lisice, srak in vran tarča tudi kragulju in nedvomno tudi sokolu selcu. Slednji je bil tam tudi lansko leto, kjer je prav tako uplenil eno odraslo navadno čigro.
Sicer pa je bilo gnezdišče na območju Life tudi letos povsem izplenjeno. Lisica je namreč požrla skoraj vsa jajca sabljarkam, polojnikom, malim in navadnim čigram. Poleg izjemne najdbe, sicer mrtve navadne čigre, smo bili veseli najdbe legla z dvema jajcema rečnega galeba (Larus ridibundus). Poleg Ptujskega jezera so Sečoveljske soline edino znano gnezdišče te vrste pri nas. Rečni galeb v KPSS gnezdi neredno, saj v lanskem letu ni gnezdil, je pa gnezdil leto pred tem.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios