O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Zanimiva najdba jadranske smrdljive kukavice (Himantoglossum adriaticum) v KPSS

Danes je v polnem sijaju zacvetela jadranska smrdljiva kukavica, ki smo jo že pred kratkim našli na bregu reke Dragonje na Fontaniggeah. V Sloveniji je ta vrsta orhideje razmeroma pogosta v submediteranu predvsem na flišu v Istri, na Krasu in v Vipavski dolini je znanih le malo lokalitet, medtem ko je na termofilnih legah Štajerske in Dolenjske vsaj danes precej redkejša.

Jadranska smrdljiva kukavica je na Prilogi II Direktive o habitatih kot vrsta, za katero je v okviru ekološkega omrežja Natura 2000 potrebno z določitvijo območij, v katerih se bo ohranjala, zagotoviti ugodno stanje ohranjenosti.
Jadranska smrdljiva kukavica spada v družino kukavičevk (Orchidaceae). Visoka je do 80 cm, s številnimi enostavnimi listi, ki prehajajo od jajčaste oblike pri dnu stebla do suličaste pri vrhu. V socvetju je več 10 oblikovanih pisanih cvetov z značilno oblikovano medeno ustno, katere srednja krpa je do 60 cm dolga spiralasto presukana in daljša od obeh stranskih. Ostali cvetni listi tvorijo čelado, ki je po zunanji strani belkasta, po notranji pa škrlatno progasta. Njen vonj ni prijeten, vendar ni izrazit. Cveti od maja do sredine julija. Je edina predstavnica rodu smrdljivih kukavic v Sloveniji in jo zaradi značilno oblikovanih cvetov zlahka prepoznamo, saj nobena druga naša kukavičevka nima več kot 3 cm dolge medene ustne.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios