O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Z analizo krvi do spola pri beločelem deževniku

V okviru mednarodnega sodelovanja pri proučevanju beločelega deževnika, ki ga vodi priznani strokovnjak Tamás Székely, smo pričeli z zbiranjem krvnih vzorcev ulovljenih beločelih deževnikov. Pred tem smo za to dejavnost pridobili tudi ustrezno dovoljenje Agencije RS za okolje.

Kako povsem strokovno odvzeti vzorec krvi beločelemu deževniku, nas je že lansko poletje naučil madžarski kolega Andras Kosztolanyi, ki je prav tako član Tamaseve ekipe. In zakaj je pravzaprav potrebno to početje?Ekipa Tamása Székely-a proučuje svetovne populacije beločelega deževnika Charadrius alexandrinus in ugotavlja njihove sorodstvene vezi. 

V Sredozemlju so bile analizirane že vse populacije razen vzhodno jadranske, zato so nas povabili k sodelovanju. S krvnimi testi ugotavljamo sorodstvene vezi gnezdeče populacije, z njimi je mogoče povsem natančno določiti tudi spol osebka, kar je še posebej priročno pri mladičih. Prav tako pa spol zanesljivo določimo tudi odrasli ptici, saj nemalokrat naletimo na osebke, ki jim težko povsem zanesljivo določimo spol. Spolni dimorfizem pri beločelem deževniku je izrazit na začetku gnezditvene sezone, med valjenjem in ob speljavi mladičev pa perje pri marsikateri ptici povsem zbledi.
Pri odraslih pticah odvzamemo kri iz podperutne vene, medtem ko pri mladičih vzorec krvi pridobimo iz vene na nogi. Tako odvzeti vzorec krvi shranimo v za to pripravljeno tekočino, vzorce pa kasneje pošljemo v Veliko Britanijo na analize s CHD genskimi markerji.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios