O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Čigre so zapustile svoja gnezdišča, večina je zapustila tudi soline

Zadnja leta redno poročamo o posledicah neurij in močnega deževja na gnezdiščih redkih in ogroženih vrst ptic. Svoje prispeva še slabo upravljanje z vodnim režimom upravljavca, pika na "i" pa so še sive vrane in srake, ki vztrajno plenijo jajca in pobijajo odrasle ptice.

11.6.2013 smo med rednim monitoringom pregledali gnezdišča ptic na območju Life ter na nasipu bazena med kanaloma Curto in Pichetto in ugotovili, da so številna legla pod vodo, jajca razmetana po okolici. Podobno je bilo tudi lani. In kot da dež ne naredi dovolj škode, svoje prispevajo še sive vrane, srake ter kune belice. Najslabše kaže vedno malim čigram, saj gnezdijo tik ob vodi, vendar tudi beločelemu deževniku ujme ne prizanesejo. Sabljarke in polojniki so se očitno na tovrstne razmere hitro prilagodili, saj sedaj večinoma gnezdijo kar sredi vode, na mojstrsko zgrajenem gnezdu. 

V petek  5.7.2013 smo pregledali še zadnje gnezdišče navadnih čiger na območju LIFE in niti ne presenečeno ugotovili, da so čigre zapustile gnezdišče. Našli smo sicer 26 legel z jajci, vendar so bila vsa legla zapuščena. Ob najdi pobitih odraslih navadnih čiger, smo v početju takoj prepoznali sive vrane. Čigram pa ni preostalo drugega, kot da omenjeno gnezdišče zapustijo. Poznemu času navkljub v drugo ne bodo gnezdile. Male čigre so letos prav tako povsem neuspešne, saj so jim srake izplenile vsa jajca. Primernih nadomestnih gnezdišč pa zaradi neprimernega vodostaja preprosto ni. Trije pari malih čiger so se preselili na območje Mezzane, kjer poizkušajo vnovič gnezditi.
Število parov gnezdečih čiger je letos manjše, še posebej pri mali čigri, saj letos gnezdi 2 krat manj malih čiger kot lani. O gnezditvenem uspehu pa za enkrat ne moremo govoriti, saj nismo našli še nobenega izvaljenega mladiča.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios