O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Sive vrane pobijajo čigre na gnezdiščih

Še pred tednom dni je bilo v gnezdeči koloniji navadnih in malih čiger na gnezdišču med Curtom in Pichettom precej živahno, saj je tam že gnezdilo 30 parov navadnih čiger in 3 pari malih čiger.

Ob pregledu gnezdišča včeraj, ko bi tam morali že biti tudi izvaljeni mladiči, smo bili ob razkritju dogodkov precej presenečeni, še več, prizori na gnezdišču so bili grozljivi.  Vsepovsod so ležala poškodovana jajca, nekaj odraslih mrtvih ptic, mladičev pa nikjer. Ob podrobnem pregledu smo ugotovili, da so bile na delu najverjetneje sive vrane Corvus cornix, za katere je značilno, da rade plenijo po gnezdiščih. Vendar odraslih ptic do zdaj še niso nikoli pobijale. Najdene mrtve navadne čigre so bile okljuvane in očitno se tudi pregovorna in značajska bojevitost gnezdečih čiger tokrat ni obnesla. Predvidevamo, da najverjetneje ni šlo za eno ali dve vrani, temveč za kar celo tolpo, ki že kar nekaj časa pleni po solinah. Najbolj na udaru so predvsem ptice, ki gnezdijo na območju Piccie in Mezzane, to je neposredno pod polotokom Seča, kjer gnezdijo sive vrane. Prejšnji teden smo bili tam na terenu s sodelavcem iz Naravnega rezervata Škocjanski zatok I.  Brajnikom in na gnezdišču rumenonogih galebov ugotovili, da sive vrane očitno uporabljajo pri svojih "nečednih poslih" tudi orodje. V gnezdu rumenonogega galeba smo poleg dveh jajc (eno je ležalo izrinjeno izven gnezda) našli dva manjša kamna. Najverjetneje si sive vrane z njimi pomagajo streti sicer nekoliko tršo lupino galebjih jajc.

Sive vrane pa so namero po napadu in poškodovanju čiger že nakazale v letu 2008, ko so se na umetnem gnezdišču na Picci znesle nad postavljene vabe za čigre. KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios