O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Roberta po 5 letih spet gnezdi na Fontaniggeah

Pred dnevi smo pričeli z letošnjim lovom beločelih deževnikov v okviru raziskav o tej vrsti. Predvčerajšnjim smo ujeli prvega beločelega deževnika. Samca, ki smo ga poimenovali Klavdij. Danes pa se nam je posrečil ulov njegove partnerice. Ulovili smo staro znanko - Roberto.

Medtem, ko je bil samec letos prvič ulovljen in označen, pa smo Roberto, kot odraslo gnezdečo samico, prvič ulovili 7.5.2008 na območju Alta na Fontaniggeah. Torej lahko sklepamo, da je ptica stara najmanj 6 let, najverjetneje pa je starejša. Kasneje smo jo opazovali še nekajkrat. 25.2.2009 in 3.3. 2010 pred Muzejem solinarstva ter 12.4.2010 na območju Life. Samica Roberta je v petih letih pridobila milimeter na dolžini peruti (114-115 mm), težo pa je imela enako, kot prvič in sicer 46 g. Ker je bil aluminijasti obroček, ki ga je nosila že precej obrabljen, smo ji ga zamenjali z novim ter ji nadeli barvni obroček s kodo SCZ. Z desne noge smo ji sneli tudi star moder plastični obroček iz leta 2008, medtem ko je rumenega na levi najbrž izgubila.

ROBERTA RECAPTURE

Lokacija prvega ulova (levo) ter ponovnega ulova (desno).KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios