O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Rjava cipa se je vrnila med gnezdilke KPSS!

Danes smo med rednim monitoringom gnezdilk na območju KPSS presenečeno ugotovili, da se je med gnezdeče vrste ptic vrnila rjava cipa. Na območju Alto je nad presušenim in s halofiti poraščenim bazenom prepeval samec rjave cipe. Kasneje smo registrirali še drugi par na območju slane trate pred muzejem solinarstva, kjer je gnezdila tudi v preteklosti.

Rjava cipa velja v Sloveniji za zelo redko razširjeno gnezdilko (Geister, 1995). Njena gnezditvena razširjenost je jasno omejena na jugozahodni del Slovenije. Gnezdi ob morskem obrežju, pa vse tja do nadmorske višine 1000 m v Čičariji.
Gnezdo naredi kar na tleh in je dobro skrito. Splete ga iz precej velikih bilk, korenin, stebelc in drugega materiala, notranjost pa obloži z živalsko dlako. Samica znese štiri do pet zelenkasto belih jajc z redkimi, vendar izrazitimi lisami. Po 14 dneh se iz njih izležejo goliči.
V Sečoveljskih solinah se pojavlja posamič na preletu. Po letu 2005 (prvič od leta 1983) rjava cipa na območju Sečoveljskih solin ni več gnezdila, kar pa ne preseneča, saj je z oživitvijo solinarske dejavnosti izgubila precejšen del suhih solnih polj, v katerih je gnezdila v preteklem obdobju.
Pri nas število rjavih cip, glede na spremembe v gnezditvenih prebivališčih, precej niha.
Zaradi skrajnostnih zahtev pri izbiri gnezdišča je njen obstoj na solinah vezan na vzdrževanje primerno suhih in poraščenih bazenov. Ker teh ni bilo veliko, je veljala za izginulo gnezdilko Z zagotovitvijo 50 ha okopnin, ki smo jih uredili pred dvema letoma zaradi izgube rastišč slanoljubnih rastlin, pa se je po 12 letih vrnila med gnezdilke KPSS..KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios