O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prvi beločeli deževniki s slovenskimi barvnimi obročki

Včeraj, 15.4.2011 smo na območju Rakcev (Fontanigge) prvič letos pričeli z lovom in označevanjem gnezdečih beločelih deževnikov.

Beločele deževnike Charadrius alexandrinus smo za potrebe gnezditvenih raziskav na območju KPSS že označevali, od leta 2007 tudi s kombinacijo barvnih obročkov. Letos pa smo pričeli z označevanjem z zanje posebej izdelanimi barvnimi obročki, na katerih je tudi koda. Po tistem, ko smo 7.12.2010 od Agencije RS za okolje pridobili ustrezno dovoljenje za ujetje, vznemirjanje in začasen odvzem iz narave, smo pri koordinatorju - organizaciji Wader Study Group  (IWSG Colour-Marking Register) pridobili tudi dovoljenje in kode za izdelavo barvnih obročkov (t.i. shemo). 


Za beločelega deževnika so nam dodelili razpon sicer črnih kod od SAA do SHZ, barva obročka pa je bela. Le-te pa smemo uporabljati v kombinaciji z rdečim plastičnim obročkom. 

Postavitev obročkov, ki so nam jo določili pa je sledeča:
  • Leva noga: na tarsusu je inox obroček, na tibiji pa rdeč plastičen obroček
  • Desna noga: na tibiji bel plastičen obroček s črno kodo od SAA do SHZ.

Plastične obročke so nam izdelali na Poljskem v podjetju Interrex, medtem ko so nam kovinske obročke (incoloy), ki so primerni predvsem za morsko vodo, izdelali otočani v podjetju Porzana ltd. O novi obročkovalski shemi v Sloveniji smo obvestili tudi EURING.

Čeprav gnezditev beločelih deževnikov še ni v polnem razmahu, nekateri že gnezdijo. 15.4.2011 je bila kot prva letos ulovljena samica, ki sedaj nosi obroček s priimkom (kodo) SAU, 21.4.2011 pa še samica z oznako SEX.

Vse, ki bi si želeli vedeti še kaj več o barvnem obročkanju ptic, si lahko preberete tukaj ali si to ogledate na tejle povezavi.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios