O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Prepoznavanje zaznamovanih ptic odkriva njihove poti

Že večkrat smo na našem portalu poročali o obročkanih pticah, ki prihajajo k nam, kot tudi o najdbah naših ptic v tujini. Te dni smo iz Italije prejeli veselo novico, saj so v solinah Comacchio opazovali našega polojnika.

16. septembra 2013 je v solinah Comacchio (Ferrara, Italija) ornitolog Pierfrancesco Micheloni opazoval prvoletni osebek polojnika, ki je nosil bel PVC obroček z oznako SLCJ. Polojnik je bil kot mladič 7. julija 2013 ulovljen in obročkan na Leri (Mezzana). 29. julija 2013 je v okolici Benetk (Porto Baseleghe,Bibione,Venezia) Nicoletta Perco opazovala odraslega beločelega deževnika z oznako SCF. Omenjeno ptico, gre za odraslega samca, smo ulovili in označili 11.5.2012 pred Muzejem solinarstva, kjer je gnezdila.

Med rednim tedenskim monitoringom na območju Mezzane in Piccie na Leri pa smo podrobneje pregledali tudi večjo skupino črnoglavih galebov, ki je štela cca. 800 osebkov. Med njimi smo takoj prepoznali starega italijanskega znanca z oznako X92,ki bo kmalu dopolnil 20 let starosti. Večinoma se drži istih krajev. Poleg njega pa smo prepoznali še enega galeba z italijanskim obročkom,vendar podatkov o njem še nismo prejeli. Opazovali smo tudi 2 črnoglava galeba z madžarskim obročkom. Prvi z oznako 78K in rdečim obročkom je star več kot 11 let in je bil 29.6.2002 obročkan kot mladič v kraju Szeged (Fehér-tó XI. - Korom-sziget), Csongrád, drugi z oznako HTH8 pa 10.6.2007 v kraju Fertőújlak (Mekszikópuszta), Györ-Moson-Sopron. Prvega je večkrat v Strunjanskih solinah opazoval D. Šere, medtem ko se drugi redno zadržuje na izlivu Soče (Italija).KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios