O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Nove najdbe hromega volnoritca v KPSS

Ko je že kazalo, da smo zaradi nesmotrnega vodnogospodarskega posega na Stojbah izgubili hromega volnoritca (Eriogaster catax), je danes med monitoringom Stanislav Gomboc našel nekaj goseničjih gnezd te vrste nočnega metulja, ki je za KPSS kvalifikacijska vrsta Natura 2000.

Goseničja gnezda so ponavadi na posamičnih manjših grmih črnega trna. Kot izgleda samice hromega volnoritca odlagajo jajčeca v bolj zračne in osončene grme. Izogibajo pa se goste zarasti ter severne lege. Na grmih, kjer so veje črnega trna poraščene z lišaji samice ne odlagajo jajčec.
Hromi volnoritec spada v družino kokljic. Metulji se kot odrasli ne hranijo in živijo od zaloge maščobnih tkiv, ki jih ustvari gosenica. Gosenice so porasle z dolgimi dlakami in pri mnogih vrstah, vsaj v začetnih razvojnih stadijih oblikujejo skupna gnezda. Optimalen čas monitoringa hromega volnoritca je prav te dni, takoj po cvetenju črnega trna, čim začne odganjati listje. To je edini zanesljivi monitoring, ko so gosenice še v pajčevinah. Monitoring odraslih osebkov z lučmi je loterija, saj je težko zadeti čas aktivnosti, letajo pa vsega nekaj dni. Letos imamo v planu KPSS celovit popis hromega volnoritca na območju KPSS. Popise bomo izvajali skupaj z zunanjimi sodelavci – strokovnjaki za metulje.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios