O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Komatni deževnik prvič na prezimovanju v Sloveniji

1. december sicer ni koledarska zima, je pa začetek meseca, ki ga v ornitologiji obravnavamo kot začetek obdobja prezimovanja (december-januar).

Danes in včeraj je bil na območju Life v skupini 11 beločelih deževnikov Charadrius alexandrinus opažen osebek komatnega deževnika Charadrius hiaticula. Komatni deževnik se na območju Sečoveljskih solin pojavlja od februarja do novembra, najštevilčnejši pa je v času jesenske in spomladanske selitve. Največ jih je v maju. Pozno jesenskih podatkov je malo. Najkasneje je bil tu viden 12.11.1994, ko ga je opazoval B. Rubinič. Komatni deževnik je selivka iz visokega severa, ki prezimuje v Afriki in JZ Aziji ter ponekod v Sredozemlju. Izredno topla jesen in topel začetek decmebra pa je očitno botroval tudi zadrževanju, sicer osamljenega primerka komatnega deževnika. Kako pa je bilo z vremenom v letu 1994, ko se v Sečoveljskih solinah v prvi polovici novembra še zadrževal osebek te vrste?


"Povprečna zimska temperatura je močno presegla dolgoletno povprečje; to je bila do takrat s 6,1 °C najtoplejša zima, v nadaljevanju obdobja pa so zabeležili tudi višjo temperaturo. Prva dva zimska meseca sta bila dokaj izenačena po povprečni temperaturi, po hladnih dnevih pa sta bila v ospredju januar in februar. Padavine so bile že šesto leto zapored precej pod dolgoletnim povprečjem, največ padavin je prispeval januar. Osončenost je bila skromnejša kot leta pred tem, a je bil kljub temu odmik od povprečja le neznaten. Največ oblačnosti je bilo tokrat decembra.
Jesen je bila zopet opazno toplejša kot v dolgoletnem povprečju; zadnjih šest jeseni je bilo namreč hladnejših od tokratne. V dokaj toplem septembru je bil dež pogost in obilen. Padavine so bile zelo blizu dolgoletnega povprečja, prav tako tudi osončenost. S prevladujočim oblačnim vremenom je to leto izstopal november. "
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios