O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Kartiranje favne metuljev, kobilic, dvoživk in plazilcev v Krajinskem parku Sečoveljske soline.

Strokovnjaki Zavoda Egea, so v letu 2010 začeli s podrobnim kartiranjem favne metuljev, kobilic, dvoživk in plazilcev v Krajinskem parku Sečoveljske soline.


Namen raziskav je popis biotske raznovrstnosti živalstva, z vrednotenjem biologije in ekologije vrst, pripravo katalogov vrst in smernic upravljanja biodiverzitete Sečoveljskih solin, ki so specifičen življenjski prostor, v katerem najdemo precej zanimivih, ozko prilagojenih vrst na ekstremne življenjske pogoje. Popisi se izvajajo na celotnem območju solin v dnevnem in nočnem času, skozi vse leto, najmanj enkrat tedensko. Pri nočnih popisih se za privabljanje žuželk uporablja tudi modro svetleče šotore, z izvorom UV svetlobe.
V okviru aktivnosti je letos bilo evidentiranih 91 vrst metuljev, 7 vrst kobilic, 2 vrsti bogomolk, 4 vrste plazilcev in 3 vrste dvoživk. Med nazanimivejšimi najdbami velja omeniti številčno populacijo hromega volnoritca - Eriogaster catax (Linnaeus, 1758), ki spada med naše zavarovane in vrste posebnega pomena - NATURA 2000. Gosenice te vrste so se pravkar zabubile, metulje pa bodo izleteli konec oktobra.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios