O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Čebelarja iz Nemčije ulovljena v KPSS

Sredi letošnjega septembra sta bila na območju obročkovalske postaje Stojbe ulovljena dva čebelarja, ki sta na nogi nosila nemške kovinske obročke. Najdba je vsekakor izjemna, saj tujih najdb te vrste v Sloveniji še nismo imeli.

Čebelarja sta ulovila zunanja sodelavca PMS Žan Pečar in Jože Bricelj, ki sta na obročkovalski postaji lovila v okviru rednega spremljanja selitve ptic v KPSS.  12. in 14.9.2015 sta se med maloštevilnimi ujetimi čebelarji Merops apiaster ulovila tudi dva čebelarja, ki sta imela na nogi kovinski obroček z oznakama HIDENSEE SA 38058 in HIDENSEE SA 42365. V obeh primerih je šlo za odraslo samico. Pred dnevi pa so iz Nemčije prišli podatki o obročkanju obeh ptic. Ena ptica je bila 5.7.2014 obročkana blizu kraja Grozbig na Saškem (Nemčija), druga samica pa leto kasneje, 17.7.2015 nemalo stran blizu kraja Wiendorf, prav tako na Saškem (Nemčija). Obe sta bili prepoznani kot drugoletni ptici. Kraj obročkanja čebelarjev je več kot 700 km oddaljen od ponovnega ulova na Stojbah.

Čebelarji se v času spomladanskega in jesenskega preleta redno ustavljajo tudi na območju KPSS, od kod pravzaprav priletijo pa do letošnjega ulova nismo vedeli.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios