O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Zdaj vemo, kje gnezdijo čigre

Osnovnošolske skupine v okviru LIFE delavnic spoznavajo povezanost in odvisnost vrst in njihovih habitatov v KPSS. LIFE delavnice se pričnejo z vodenim ogledom skupine otrok prek parka, kjer spoznajo osnovne značilnosti solinskega ekosistema, predvsem pomena, ki ga ima za njihov obstoj nadzorovan vodni režim.

Po ogledu kratkega filma in družabne igre z motivi LIFE vrst in habitatov, se otroci prelevijo v zidarje. S posebej sklesanimi kamnitimi okruški sestavijo zid, takšen kot jih obnavljamo v projektu LIFE in vanj vgradijo leseno zapornico. Na drugi strani s pomočjo mivke in drobnih kamnov ustvarijo gnezditveni habitat čiger in nanje postavijo modele teh ptic. Sledi najbolj razburljiv trenutek: v drugi del makete se nalije voda, ki ponazarja morje in s premišljenim odpiranjem zapornice voda zalije prostor ob otočkih. Na ta način se otroci spoznajo s pomenom uravnavanja vodnih razmer, ki jih je v tradicionalnih solinah od nekdaj usmerjal človek.

Posnetki so z obiska šolskih otrok iz Livad pri Izoli in iz Tržiča, ki so se udeležili delavnic, ki potekajo v centru za obiskovalce, obnovljenem s pomočjo sredstev že izvedenega projekta LIFE  (2003-2006).KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios