O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Robni jarki varujejo čigre pred kopenskimi plenilci

V okviru projekta LIFE+ MANSALT se izvajajo tudi izkopi t.i. robnih jarkov, ki potekajo ob robu z vodo zalitih solnih polj na Fontaniggeah. S temi deli sledimo izkušnjam starih solinarjev, ki so prek teh jarkov omogočali boljšo izmenjavo vode in tako omejevali razraščanje alg na vodni površini.

Boljši pretok vode prinaša tudi več hrane in predvsem kisika za ribe, tudi za solinarko, katere populacije v okviru projekta LIFE še posebej varujemo. Brez takšnega mešanja vode lahko v solinah nastanejo razmere, pri katerih se zaradi pomanjkanja kisika lahko v majhnih količinah razvijejo za ptice strupeni plini. Pojav se imenuje botulizem in v preteklih letih je že prišlo do pogina posameznih ptic. 
Poleg tega so robni jarki koristni tudi kot ovira za dostop kopenskih plenilcev do gnezdišč polojnikov, čiger, sabljark in deževnikov. Kopenski plenilci, kot sta npr. kuna in lisica, namreč nerade plavajo v slani vodi, saj je potem tudi njihov kožuh slan, kar je posebej moteče, ko si ga čistijo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios