O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Obnova brežine kanala Pichetto

Ključno opravilo, ki v solinah zagotavlja obstoj solinarske dejavnosti, razmere za živi svet in prispeva k ohranjanju kulturne dediščine in krajine, je vzdrževanje vodnega režima.

Časi, ko so v Sečoveljskih solinah v topli polovici leta živeli solinarji s svojimi družinami in vsakodnevno skrbeli za vzdrževanje in obnovo nasipov, so žal minili. Od sredine 60.let prejšnjega stoletja, ko je bila opuščena pridelava soli na Fontaniggeah, se je le malo skrbelo za vzdrževanje nasipov. Ti so pričeli propadati, pojavile so se razpoke. Ko se prek takšne razpoke prelije visoka voda ob jesenskih plimah, ki jo spremljajo ponavadi še močni vetrovi, lahko odnese nekaj deset metrov nasipa. V takšnem stanju je bil do pred kratkim tudi izlivni del kanala Piketo. Nenadzorovano prelivanje voda prek porušenih brežin tega kanala je ogrožalo kulturno dediščino stavb in nasipov na tem delu solin, poleg tega pa so visoke vode pogosto preplavile tudi gnezdišča značilnih solinskih ptic kot so čigre, polojniki in deževniki. Odslej temu ne bo več tako: s sredstvi projekta EU LIFE, ki se že tretje leto izvaja v območju KPSS, je bila izvedena obnova več sto metrskega dela brežine. S tem je bila tej brežini spet povrnjena njena osnovna funkcija: preprečevanje nenadzorovanega prelivanja visokih voda prek solnih polj.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios