O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Košnja nasipov in travišč

V okviru projekta LIFE smo v zimi 2003/2004 po več deset letih spet pokosili večino nasipov ob glavnih kanalih v Sečoveljskih solinah.


Pred košnjo je bilo treba najprej odstraniti grmovje in drevje, ki se je razbohotilo na posameznih odsekih. Koreninski sistem posameznih grmov in dreves na nasipih lahko povzroči razpoke v nasipu, zato je treba drevesno in grmovno vegetacijo na nasipih redčiti in vzdrževati. Redna košnja trave pa krepi korenine travnih bilk, ki tako močneje povezujejo nasipe in povečujejo njihovo odpornost proti eroziji.
Vendar pa so zatravljeni nasipi in druga travišča tudi življenjski prostor različnih rastlinskih in živalskih vrst. Da ne bi poškodovali teh bivališč, je treba košnjo izvesti tako, da se pušča posamezne odseke nepokošene. Košnjo je treba izvesti v zimskem času (med oktobrom in marcem), ko ptice ne gnezdijo.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios