O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Kje so želve sklednice poleti?

Vmesni rezultati spremljanja številčnosti populacije želve sklednice, ki poteka v okviru LIFE MANSALT projekta v Krajinskem parku Sečoveljske soline, je postregla z zanimivimi rezultati in odprla nekaj novih vprašanj.

Razveseljivi so zbrani podatki o velikosti tukajšnje populacije: strokovnjaki iz podjetja EGEA, ki spremljajo želvo v KPSS, ocenjujejo velikost njene populacije na okoli 150 osebkov; doslej smo predvidevali, da je želv sklednic v parku le okoli 50. Izvajalci monitoringa so posamezne primerke ujeli in označili ter izpustili. Strokovnjaki ugotavljajo, da so življenjske razmere za sklednice v mokrišču ob opuščenem rudniku v Sečovljah neprimerne in zato podpirajo akcijo projekta LIFE, s katero se ureja nove sladkovodne površine. Še vedno ni znano, kje želve sklednice iz Sečoveljskih solin odlagajo jajca. Še bolj nenavadno pa je, da so poleti leta 2013 želve sklednice izginile iz sladkovodnega močvirja Koreja na robu solin. Raziskovalci namreč niso našli niti enega osebka, zato domnevajo, da se želve zaradi pretople vode, ki je posledica dejstva, da se močvirje na robu solin vse bolj zarašča in voda v njem postaja preplitva, pred zanje pretoplo vodo umaknejo v odseke hladnejših vodotokov, predvsem v Dragonjo. Z jesenskimi ohladitvami ozračja so se v Korejo spet vrnile tudi sklednice.

Foto: Gregor TorkarKPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios