O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

PROJEKT LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah

V Krajinskem parku Sečoveljske soline od oktobra 2010 izvajamo projekt LIFE MANSALT – Človek in narava v Sečoveljskih solinah. Glavni cilj projekta je ohraniti biotsko raznovrstnost na solinah.
"Projektna sredstva zagotavljata LIFE finančni instrument Evropske skupnosti in Vlada Republike Slovenije"

Beri več

Dosežen prvi mejnik pri obnovi leve brežine izlivnega dela Jernejevega kanala

V okviru projekta LIFE MANSALT se obnavlja več desetletij slabo vzdrževana leva brežina Jernejevega kanala, s čemer bo postopoma zagotovljena varnost pred poplavami v času visokih plim in neurij.

Območje Picie, kot se imenuje ta del solin nasproti gostilne Ribič, je namreč pomembno tudi kot življenjski prostor značilnih slanoljubnih rastlin in solinskih ptic. Zaposleni v podjetju Soline, skupaj z zunanjimi izvajalci, so te dni dosegli pomemben mejnik: presežena je dolžina 250 m obnovljenih zidov! Približno na tretjini te razdalje so bili prvotni zidovi še v dobrem stanju in jih je bilo treba le utrditi in nadzidati. Na ostalem odseku pa je bila potrebna celotna rekonstrukcija temeljev in zidanja novega zidu v kamnu (Fotografije 1, 2, 3).  
Ker se dela izvajajo tik ob meji območja, ki je prepoznano kot arheološka dediščina, sodelavci Inštituta za dediščino Sredozemlja pri Znanstveno-raziskovalnem središču Univerze na Primorskem pod vodstvom ddr. Mitje Guština in dr. Katharine Zanier skrbno in sproti spremljajo, če bi ob obnovitvenih delih našli tudi zanimive arheološke ostaline v kanalu Sv. Jerneja. Dosedanje raziskave so na površje prinesle razne črepinje, ostanke zidov (Fotografija 4) in strešnike, še najbolj zanimiv pa je ostanek starega in dobro vidnega kamnitega zidu, ki so ga raziskovalci našli znotraj nekdanjih solnih polj na Leri. Morda nam ob pomoči sponzorjev uspe pripraviti delavnico ali manjši arheološki tabor, kjer bi lahko zainteresirani posamezniki skupaj s strokovnjaki in študenti izvedeti več o teh arheoloških ostankih? Več informacij kmalu.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios