O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Obsežna dela na visokomorskih nasipih

V dneh po katastrofalnih poplavah konec septembra, ki so na območju KPSS sovpadle s prvim letošnjim obdobjem nadpovprečno visokih plim, je bilo


zaradi poškodb visokomorskih nasipov na Colomberi (med ustjema kanalov Pichetto in Grande) ter visokih voda in poškodb v strugi Dragonje razglašeno stanje povečane poplavne varnosti.V tistem času se je na omenjenih visokomorskih nasipih pojavilo več deset dodatnih poškodb, voda pa je dobesedno vdrla na območje Fontanigg.

Pred dnevi je nastopilo drugo obdobje povišanih gladin morja in takrat so se pozno septembrske razpoke spremenile v več metrske odseke popolnoma porušenih nasipov. Voda ob plimi je povsem poplavila območje Colombere in predrla tudi zadnji varovalni (zemeljski) nasip v smeri proti letališču. Ogroženo je bilo celotno območje Fontanigge, kjer je postavljen tudi Muzej solinarstva. Prav tako je bilo ogroženo tudi območje letališke infrastrukture ter del naselij v zaledju.
Po ogledih na terenu je bilo ugotovljeno, da so se stari preboji dodatno povečali v dolžini in v globini ter da so nastali novi preboji na zahodnem in jugozahodnem delu Colombere.
Zaradi velikega števila prebojev, se dotok morske vodne mase v Colomberi ob vsaki plimi morja toliko poveča, da se vodna gladina v Colomberi v času plimovanja izenači z morsko gladino.
Visoki vodostaji na področju Colombere povečujejo rušilno delovanje tudi na notranjih delih visokomorskih nasipov, kar povzroča rušenje že izbočenih notranjih kamnitih podpornih zidov, povečuje odnašanje zemeljske mase nasipov tudi s solinske (notranje) strani in pospešuje nastanek novih prebojev.

Tudi dostopna pot, ki je bila zgrajena z dovozom materiala ob levem bregu Drnice, je zaradi visokih vodostajev v Colomberi močno ogrožena. Zaradi nepravilne izvedbe, saj je bila le-ta zgrajena brez stranske zaščite, visoki vodostaji in valovanje odnašajo velike količine vgrajenega materiala po celotni njeni dolžini. Zaradi tega se dan za dnem vidno oži.
Po hitri intervenciji in dodatni finančni pomoči države so stekla obsežna dela na visokomorskih nasipih. Večji del je že saniran, nekaj odsekov pa bo treba še sanirati.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios