O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Kolesarska pot v KPSS

V začetku prejšnjega tedna so delavci Cestnega podjetja Koper (CPK) pričeli z deli na trasi Parenzane - bodoče kolesarske poti, ki bo deloma potekala znotraj Krajinskega parka Sečoveljske soline.


Ureditev stare železniške trase v korist odseka državne kolesarske povezave Porečanke temelji na dogovoru iz leta 2000, ko je 15 županov občin iz treh držav (Slovenije, Italije in Hrvaške) podpisalo pismo o nameri o usposobitvi trase za rekreacijske namene.

Pri nas Porečanka povezuje tri obalne občine Koper, Izola in Piran. V letu 2003 so občine podpisale državni protokol v obliki pisma o nameri za vzpostavitev državne kolesarske povezave »Parencana«, ki bo potekala po opuščeni železniški trasi med Trstom in Porečem.

V letu 2002 smo beležili stoletnico obstoja trase. Ob tem ljubileju je bila na Slovenski strani zagotovljena prevoznost večjega dela trase. Zgrajeni in označeni so bili tudi krajši odseki samostojnih kolesarskih poti.
Daljinska država kolesarsa povezava se začne na MMP Škofije, poteka po LC skozi naselje Škofije in po trasi stare železnice mimo tovarne Lama do križišča Bivje, kjer prečka G10.
Nato po trasi bivše Parencane po novozgrajenem mostu preko reke Rižane.

Predvidoma se bo nadaljevala po NC, do križišča Bertoki.

Pri železniški postaji v Kopru skrene na občinske ceste in nato proti Izoli ob G2 111 po obstoječem nasipu ob morju. Skozi Izolo kolesarje vodimo s predpisano prometno signalizacijo po občinskih cestah do tunela, skozi star, obstoječ, osvetljen tunel Jagodje, po novoasfaltiranih cesti mimo Dobrave v Strunjansko dolino, kjer je predvidena izvedba nove samostojne kolesarske poti.

V letu 2002 je Direkcija RS za ceste izvedla označitev kolesarske povezave od semaforiziranega Strunjanskega križišča v smeri proti Luciji. Kolesarji so s predpisano prometno signalizacijo preusmerjeni iz glavne ceste v križišču v Strunjanu in nadaljujejo vožnjo po lokalnih cestah in javnih poteh, skozi star železniški predor, ki služi pešcem in kolesarjem kot bližnjica med Strunjanom in Portorožem.

Državna kolesarska povezava se predvidoma nadaljuje skozi Lucijo do Seče in po G2 111 po predvideni kolesarski poti do Sečovlj ter mimo letališča do MMP Sečovlje, kjer se naveže na Republiko Hrvaško.
KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios