O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

Srečanje partnerjev projekta CLIMAPARKS v Cimolaisu

V okviru projekta CLIMAPARKS je od 11.04.2013 do 12.4.2013 v Cimolaisu (Italija) potekal zadnji projektni sestanek partnerjev projekta CLIMAPARKS pred zaključno konferenco, ki bo 17.10.2013 v Portorožu.

Po pozdravnem nagovoru predsednika parka je vodja projekta CIMAPARKS M. Vranješ iz TNP prisotne seznanil s porabo sredstev, ki je do konca leta 2012 znašala 45.5 %, kar je za več kot 30 % manj od predvidenega v stroškovniku. S strani JTS je bilo slišati tudi o krčenju sredstev, vednar do tega najbrž ne bo prišlo zaradi potresa v Emilia-Romagna, ki je bil naveden kot razlog za nedoseganje ciljev pri porabi sredstev. PP so predstavili kako bodo prabili sredstva do konca projekta. Ugotovljeno je bilo, da partner PP8 (Delta del Po Veneto) ne bo uspel porabiti vseh svojih sredstev in jih v višini cca. 90.000 evrov odstopa tistim projektnim partnerjem, ki so izrazili pisno željo po novih sredstvih za doseganje ciljev projekta.  SOLINE Pridelava soli d.o.o. kot PP2 smo zaprosili za dodatnih 10.000 evrov, ki jih bomo uporabili za nakup opreme za monitoring ter za stroške zaključne konference.
Naslednje (7.) vmesno poročilo bo za obdobje od 1.3. do 31.7.2013. Prvostopenjski komisiji pa ga je treba poslati do 5. avgusta 2013. Zadnje poročilo bo za obdobje od 1.8.2013 do 31.12.2013, kar je tudi zaključek projekta CLIMAPARKS. Prvostopenjski komisiji pa ga je treba poslati do 5.1.2014.
Potek dejavnosti in porabo sredstev v okviru WP2 je predstavil koordinator delovnega sklopa I.Škornik in predstavil podatke do vključno oddanega 6. vmesnega poročila. Večina partnerjev je z raziskavami monitoringa pri koncu in bodo pravočasno pripravili vsa zaključna poročila ter porabili vsa dogovorjena sredstva. Na koncu smo bili deležni še predstavitve Združenja diplomiranih inženirjev o poteku in raziskavah v parku Dolomiti Friulane.
Potek dejavnosti in porabo sredstev v okviru WP3 je predstavil koordinator delovnega sklopa S. Santi, dejavnosti ter rezultate v okviru WP4 za leti 2011 in 2012 pa gospod Lepri iz Trademark Italia. 
V okviru WP5 je M. Vranješ predstavnike parkov seznanil, da so vsebine na spletni strani www.climaparks.eu pomankljive in jih je potrebno dopolniti najkasneje do 15.maja 2013.
Udeleženci srečanja so sklenili, da je rok za oddajo strokovnih prispevkov za zbornik 30.maja 2013, rok za oddajo teksta in fotografij za zgibanko pa konec jinija 2013.
Imenovani so bili tudi uredniki zbornika. Za naravoslovni del I. Škornik in M. Costa, za družboslovni del pa M.Vranješ in S.Santi.
I. Škornik je predstavil tudi podrobnosti glede poteka srečanja in zaključne konference, ki bo od 16.10.2013 do 18.10.2013 na Leri in v Bernardinu.
Po maratonskem delu na sedežu parka Dolomiti Friulane v Cimolaisu, smo si v bližnjem kraju Claut ogledali še Center za obiskovalce, katerega izvedba del je bila financirana s strani projekta CLIMAPARKS.
V petek 12.4.2013 smo si ogledali svetovno znani jez Vajont, zaradi katerega je leta 1963 umrlo več kot 2000 ljudi. V jezero pred njim se je iz bližnjega hriba namreč vsula ogromna količina skal in zemljine, ki je povzročila dvig vode, ta pa je v trenutku uničila vas pod jezom. 
Pod strokovnim vodstvom predstavnika podjetja Enel, smo bili deležni izjemnega ogleda jezu tudi v njegovi notranjosti.

Animacija nesreče jezu Vajont in film o tragediji:  KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios