O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

KPSS na obisku Narodnega parka Peneda-Geres na Portugalskem

V okviru projekta CLIMAPARKS je od 1.10.2012 do 5.10.2011 na Portugalskem potekala strokovna ekskurzija in seznanitev s parkom dobre prakse znotraj EU. Kot zadnji od dveh je bil izbran Narodni park Peneda-Gerês.

Narodni Park Peneda-Geres (Portugalska: Parque Nacional da Peneda-Geres), znan tudi samo kot Geres je edini narodni park na Portugalskem (čeprav je veliko naravnih parkov, zavarovanih pokrajin in rezervatov po vsej državi). Nahaja se v regiji Norte, v severozahodnem delu Portugalske, zlasti v okrajih Viana do Castelo, Braga in Vila Real.
Park je bil ustanovljen 8. maja 1971 zaradi svojega nacionalnega in mednarodnega znanstvenega interesa, z namenom varovanja tal, vode, rastlin, živali in pokrajine. Leta 1997 je bil vključen v omrežje NATURA 2000, leta 2007 pa je bil sprejet v prestižno skupino parkov imenovano PAN Parcs.

Strokovne ekskurzije se je udeležilo 17 predstavnikov parkov iz Italije in Slovenije, ki sodelujejo v okviru projekta CLIMAPARKS - Krajinski park Strunjan (M. Starman, L.Kastelic), Krajinski park Sečoveljske soline (I. Škornik, M. Makovec), Park Škocjanske jame (G. Beltram, V. Debevec, S. Šturm, S. Zega), Parco Naturale delle Prealpi Giulie (Stefano Di Bernardo, A. Benzoni),  Parco Naturale Dolomiti Friulane (Flavia Verzegnass,  Marianna Corona, Eugenio Granziera, Federica Minatelli,  Luciano G. Pezzin),  Parco Delta del Po Emilia-Romagna (Ruggero Spadoni, Piercarlo Farinelli).
Po prihodu na letališče Oporto, kjer nas je čakala predstavnica agencije ADERE ga. Sonia Almida, smo se odpeljali v 80 km oddaljen Gerês, kjer smo se nastanili v tamkajšnji hotel. Naslednji dan nas je v Educational Centre of Viodeiro pričakal direktor parka Lagido Domingues. Sledili sta kratki predstavitvi Narodnega Parka in predstavitev agencije Adere, ki je skrbela za izvrstno počutje vseh nas in za izjemen program obiska. S tamkajšnjimi naravovarstvenimi nadzorniki smo odšli na teren in si ogledali del parka imenovan Mata de Albergaria, med tem pa smo pripešačili v Španijo. Odpravili smo se v Pitões das Júnias, kjer smo pojedli in se odpravili do še ne odprtega centra Planalto de Mourela Interpretation Centre. Noč smo preživeli v Castro Laboreiro Village.  Tretji dan smo se s tremi terenskimi vozili odpravili po brezpotjih vse do vrha znane planote na nadmorski višini 1250 m, kjer smo si ogledali tudi znamenite kamnite grobnice. Dan smo zaključili v vasi Soajo, kjer smo tudi prespali v lepo urejenih kamnitih hišah. 4. oktobra smo se z avtobusom odpravili proti mestu Porto, od tam pa naslednji dan na letališče. Na poti so nam predstavili eno navečjih hidroelektrarn na Portugalskem - Lindoso Dam. Z avtobusom smo zapeljali v kar 4 km dolg rov, kjer nam je delavec elektrarne približno 250 m pod površjem razkazal drobovje te megagradnje. V kraju Lindoso smo si ogledali še tamkajšnji grad, na poti pa še del mesta Braga. V Portu smo z ekskurzijo zaključili.KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios