O parku

Spoznavati, dojemati Sečoveljske soline

Obiskovanje

Doživljati Sečoveljske soline

Zgodovina

Preteklost Sečoveljskih solin

Upravljanje

Razumeti odgovornost do KPSS

Galerija

Videti Sečoveljske soline

Kontakt

Kontaktni podatki KPSS

1. konferenca projekta CLIMAPARKS

V okviru projekta CLIMAPARKS so od 23.11.2011 do 24.11.2011 v Italiji potekale obveznosti projektnih partnerjev iz Italije in Slovenije. 23.11.2011 je bil na sedežu Parka Prealpi Giulie v Reziji sestanek projektnega sveta partnerjev. Pregledali smo porabljena sredstva in predlagane obveznosti za naslednje koledarsko obdobje.

Ker v letošnjem letu nismo uspeli skupno porabiti predvidenih 50 % odobrenih sredstev, nas v naslednjem letu čaka obveza do 80 % porabe odobrenih sredstev. Slovenski partnerji smo se v večini zelo približali 50 %, vendar so bili pri tem veliko manj uspešni partnerji z italijanske strani, zaradi katerih je bil odstotek porabljenih sredstev tako nizek. Za KPSS je o delu projekta na sestanku projektnega sveta poročal I. Škornik, vodja projekta na nivoju partnerja. 

24.11.2011 je v občinski dvorani mesta Venzone (Pušja vas) potekala 1. konferenca projekta CLIMAPARKS z naslovom "Zaščitena območja se spopadajo z izzivom podnebnih sprememb".
Po pozdravnih nagovorih občinskih funkcionarjev je vodja projekta CLIMAPARKS M. Vranješ (TNP) z uvodno predstavitvijo "Projekt Climaparks: upravljanje, raziskovanje, izobraževanje za trajnostno prihodnost" pričel z maratonsko konferenco projekta, ki je zaradi nekaterih očitno in občutno predolgih predavanj trajala uro dlje od predvidenega.
Italijanske politike podnebnih sprememb v alpskem prostoru je namesto V. Leonardi predstavil A. Peressotti, sicer krivec za zamudo.
Odsotnega g. J. Stritiha iz Službe vlade RS za podnebne spremembe je nadomestila stanovska kolegica B. Simonič, ki je predstavila aktivnosti RS na področju podnebnih sprememb.
Podnebne spremembe in dobre prakse v Alpah je predstavil F. Pastorelli iz CIPRA Italia.
Sledile so 5 minutne predstavitve dejavnosti posameznih partnerjev, ki so jih predstavili S.Santi (Parco naturale regionale Prealpi Guiulie), M. Štrukelj (TNP), G. Danelin (Parco naturale regionale delle Dolomiti Friulane), S. Makovac (Krajinski park Strunjan), G. Benelli (Parco regionale del Po Emilia Romagna), M. Makovec (KPSS, SOLINE Pridelava soli d.o.o.), S. Šturm (Park Škocjanske jame) in M. Costa (Parco regionale della Vena del Gesso Romagnola).
V popoldanskem času so si sledila daljša predavanja nekaterih partnerjev, s katerimi so predstavili metodologijo ter prve rezultate monitoringa v okviru drugega delovnega sklopa (WP2).
S predavanji je pričel I. Škornik (KPSS, SOLINE Pridelava soli d.o.o.), ki v projektu CLIMAPARKS vodi delovni sklop WP2. Predstavil je aktivnosti monitoringa v Krajinskem parku Sečoveljske soline v okviru projekta CLIMAPARKS.
Metodološke predloge za spremljanje vpliva podnebnih sprememb na biotsko raznovrstnost v Naravnih parkih Prealpi Guiulie in Dolomiti Friulane, sta predstavila M. Buccheri in P. Glerean (Museo Friulano di Storia Naturale di Udine).
S. Makovac (Krajinski park Strunjan) je predstavila metodološki okvir za izvedbo monitoringa klimatskih sprememb na morsko biodiverziteto v KPS in prve rezultate.
Prav tako je prve rezultate monitoringa predstavil tudi M. Costa (Parco regionale della Vena del Gesso Romagnola), z naslovom "Predhodni rezultati bioloških raziskav v parku Vena del Giesso Romagnola".
Kriosfero gore Kanin v parku Prealpi Guiulie je predstavil R. R. Colucci (DIGEO, Univerza v Trstu).
Konferenco je zaključil M. Pavšek (Geografski Inštitut Antona Melika) s predstavitvijo "Šest in pol desetletij meritev na Triglavskem ledeniku".KPSS © 2006 - 2011, Vse pravice pridržane!   |  Spletni piškotki Izdelava spletnih strani: Editor Studios